European Rental Association lanceert verbeterde calculator voor totale eigendomskosten materieel

De tool biedt nu meer transparantie voor stakeholders materieel voor het vergelijken van materieelverhuur, -aankoop en lease.

De European Rental Association (ERA) heeft de lancering aangekondigd van een nieuw ontworpen en geavanceerde versie van hun gratis ‘calculator’ die de totale eigendomskosten (TCO) van materieel berekent. De tool biedt een vergelijking tussen de kosten van aankoop en huur van materieel en bevat nu ook twee modellen voor lease-opties: operationele lease en financiële lease.

De calculator is in 2015 ontwikkeld in samenwerking met de Solvay Brussels Business School of Economics and Management en was de eerste in zijn soort die een financiële raming biedt. Op deze manier kunnen stakeholders van materieel de werkelijke kosten van materieel beter beoordelen omdat de totale economische waarde van de investering wordt uitgewerkt. Meer dan 1000 gebruikers maken regelmatig gebruik van de online calculator. Dit aantal is bijna evenredig verspreid over aannemers, eindgebruikers, verhuurbedrijven en materieelproducenten.

De calculator biedt een compleet onpartijdige analyse van lease versus koop versus huur (LBR) zodat stakeholders vergelijkingen kunnen maken en geïnformeerde besluiten kunnen nemen. De nieuwe verbeteringen betekenen dat de TCO-tool nu ook lease-opties (zowel operationeel als financieel) bevat en de risicofactoren noemt die gepaard gaan met de operatie en het beheer van constructiematerieel. Het project is ontwikkeld dankzij de steun van financieel expert Jeff Eisenberg, die 18 jaar in de materieel- en verhuursector werkzaam was, en dankzij de input van stakeholders in materieel.

Operationele en financiële lease behelzen verschillende kosten en risico’s in vergelijking met huur en koop. De vernieuwde TCO-calculator laat zien welke variabelen de meeste impact hebben op de berekeningen. Deze variabelen betreffen restwaarderisico, breakdown- en vervangingsrisico en -kosten en andere variabelen die meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. Daarnaast toont de calculator de totale kasstroom van elke LBR-optie plus de huidige nettowaarde.

De calculator heeft ook een vernieuwde en verbeterde interface voor de tool. De nieuwe versie biedt nu een uitgebreid overzicht van alle LBR-modellen, samen met parameters die de uiteindelijke vergelijking van de TCO in de verschillende opties beïnvloeden. De tool is beschikbaar voor zowel desktopcomputers als mobiele apparatuur. Gebruikers kunnen alle berekeningen in de tool opslaan om er later nog eens naar te kijken.

De nieuwe versie van de calculator bewaart vijf types machines waarvoor het berekeningen biedt. Dit betreft de volgende types:
– Wiellader> 15 T
– Rupslader > 15 T
– Mobiele graafmachine > 15 T
– Rupsgraafmachine > 15 T
– Algemene constructiemachine < 15T

Secretaris-generaal van de ERA, Michel Petitjean, zei:
“De ERA werkt continu aan het bieden van een uitgebreide reeks tools voor stakeholders materieel zodat ze geïnformeerde besluiten kunnen nemen. De verbeteringen in de TCO-calculator bieden een analyse zodat men weet hoe men het beste toegang kan krijgen tot de juiste machines. Een volgende stap die de ERA neemt, is het bieden van een soortgelijke tool die vanuit milieu-oogpunt de duurzame voordelen van materieelhuur in cijfers uitdrukt.”