Europese machinebouwers zien verkopen in Europa stijgen

Europese machinebouwers zien verkopen in Europa stijgen

bouwmachines_afbeelding

De Europese fabrikanten van bouwmaterieel realiseerden in 2014 in Europa een groei van 9% ten opzichte van het jaar daarvoor. De export van bouwmaterieel kreeg een lichte impuls. Na Noord-Amerika was Europa het afgelopen jaar de meest dynamische regio, zo meldt CECE, de Europese vereniging van machinebouwers, in haar jaarrapport over 2014.

‘Dit is een positieve ontwikkeling’, zegt Sebastian Popp, econoom bij CECE. ‘Maar we moeten ons realiseren dat dit resultaat slechts genoeg was om het verlies van 2013 te compenseren. Bovendien liggen de verkopen nog steeds meer dan 40 procent lager dan de recordaantallen in 2007.’

2014 was een grillig jaar. Het begon, na een milde winter, buitengewoon sterk. De zomer liet daarentegen weer een forse dip zien, gevolgd door een grote vraag richting het einde van het jaar. De verschillen in de diverse Europese landen zijn nog steeds groot. Zo zag Groot-Brittannië de verkopen afgelopen jaar met een derde groeien ten opzichte van 2013. Turkije en Rusland kenden daarentegen een dramatisch jaar met respectievelijk een terugval van 25% en 37%.

Grondverzetmaterieel
Het afgelopen jaar werden in Europa (inclusief Rusland en Turkije) 135.000 grondverzetmachines verkocht. Dit betekent een stijging van 6% en daarmee komen de verkopen terug op het niveau van 2012. Opvallende stijger was Groot-Brittannië (+32%). De Duitse markt bleef het goed doen en groeide met bijna 10%. In West-Europa ontwikkelden Nederland (+35%), België (+11%) en Oostenrijk (+14%) zich sterk. Zuid-Europa, waar de verkopen heel ver zijn weggezakt, toonde weer wat tekenen van leven. De markt voor grondverzetmachines in Spanje groeide met 54%, Portugal zag de verkopen met 69% stijgen en Italië realiseerde een toename van 20%.

Kijkend naar materieelsoort kan worden geconcludeerd dat compact grondverzetmaterieel het afgelopen jaar beter scoorde dan zwaar materieel. Dit gold met name voor minigraafmachines en compacte wielladers.

De verkoop van wegenbouwmachines steeg het afgelopen jaar met 19% in vergelijking met 2013. Voor de bouwmachinesector was het plaatje minder rooskleurig. Zo investeerde de betonindustrie afgelopen jaar 13% minder in nieuwe machines dan in 2013. De markt voor torenkranen ontwikkelde zich ook niet positief; de resultaten kwamen het afgelopen jaar uit op eenzelfde niveau als in 2013.

Verwachtingen voor 2015
De vooruitzichten voor 2015 zijn niet slecht, zo meldt CECE. ‘Het is aannemelijk dat het herstel zal doorzetten, al blijft de mate waarin een vraag’, aldus econoom Popp. ‘Veel onzekerheden hangen samen met politieke crises, waarbij het conflict tussen Rusland en de Oekraïne waarschijnlijk de meeste impact heeft voor de Europese materieelsector. Een oplaaiende eurocrisis kan de bereidheid om te investeren in nieuw materieel belemmeren. Tegen deze achtergrond is een stabiele markt of een lichte groei in 2015 het meest realistische scenario voor Europa.’

Lees hier het complete CECE-rapport over 2014.

http://www.cece.eu/publications/annual-economic-report/

 

bron: bouwmachines.nl