Europese markt voor materieelverhuur in de lift; meer kansen in een groeiende branche

Uit het ERA Market Report 2018 blijkt een klimaat van vertrouwen dat wordt ondersteund door toegenomen investeringen en penetratie in 15 belangrijke markten, met de prognose dat de groei zich verder voortzet

17 oktober 2018 (Brussel, België) – De groei van de Europese markt voor materieelverhuur loopt voor op die van de economie in het algemeen, gesteund door hogere investeringen van verhuurbedrijven, maar laat niettemin nog meer aanzienlijke kansen zien, zo blijkt uit het ERA Market Report 2018.

Het vandaag gepubliceerde rapport is de toonaangevende bron van marktinformatie voor de Europese markt voor materieelverhuur en de enige Europese benchmark voor deze sector. Het bevat gedetailleerde marktinformatie voor de jaren 2015-2020 en kerncijfers waaronder verhuuromzet, vlootgrootte en investeringen.

Voor de eerste keer biedt het rapport ook een analyse van de verhuurpenetratie op basis van de sales van materieeleenheden in een reeks van geselecteerde categorieën, naast de penetratiegraden per bbp en de grootte van de bouwproductie. Uit deze nieuwe inzichten, uitgevoerd met Off-Highway Research, komen voor de minder ontwikkelde markten significante mogelijkheden naar voren voor groei in de meest gangbare materieelverhuurcategorieën.

Uit het rapport blijkt dat de verhuurgroei in de 15 belangrijkste onderzochte markten in 2017 4,4% bedroeg; een schatting voor 2018 komt uit op een stijging van 3,7% en de prognose voor 2019 komt uit op 3,4% – uitgaand van gelijkblijvende wisselkoersen. In 2017 had de markt voor materieelverhuur zonder operators voor de EU-28 en de Europese Vrijhandelsassociatie een totale omzet van 25,7 miljard euro, terwijl de 15 landen van het rapport goed waren voor meer dan 95% van de omzet. De sector bestaat uit 17.100 verhuurbedrijven met meer dan 140.000 mensen in dienst.

In 2016-2017 was van de grote 3 volwassen markten Frankrijk de grote winnaar met een omzetstijging van 7,8% tot meer dan 4 miljard euro, met name dankzij investeringen uit de woningbouw- en infrastructuursector. Duitsland, dat in het voorgaande jaar een vergelijkbaar herstel liet zien, groeide met 4,2% en zal naar verwachting in 2017-2018 met 3,7% blijven groeien. Alleen het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt voor materieelverhuur met een waarde van 6,75 miljard euro in 2017, groeide met slechts 1,4% jaar-op-jaar over 2016-2017, afgeremd door de onzekerheid in de bedrijfswereld rond de Brexit. Het rapport schat de groei van 2018 voor het Verenigd Koninkrijk op 2,1% terwijl de onderhandelingen nog lopen; het blijft echter de grootste Europese markt en de investeringen zullen naar verwachting eind 2018 met 7,9% zijn gestegen.

Naast Europese investeringen in vlootuitbreiding en -vernieuwing, zijn groeibevorderende factoren onder meer de toenemende erkenning van de rol van verhuur bij duurzaam ondernemen en het minimaliseren van de impact op het milieu. Dankzij de nieuwe analyse in het speciale onderdeel over penetratie, belicht de ERA ook kansen nu de markt aan terrein wint en een lappendeken van penetratie zichtbaar wordt voor een gangbare verhuurcategorie zoals de minigraafmachine, van 85% van de vraag in het Verenigd Koninkrijk tot minder dan 5% in een markt zoals Portugal.

Secretaris-generaal van de ERA, Michel Petitjean, zei: “De markt groeit en wordt volwassen, wat bemoedigend is. Bedrijven in heel Europa maken steeds vaker gebruik van materieelverhuur als onderdeel van hun competitieve toolkit, omdat het kapitaal beter inzet, de impact op het milieu minimaliseert en toegang biedt tot nieuw materieel en expertise, en daarnaast naleving verzekert van de betreffende regelgeving.”

“De aanvullende analyse dit jaar over penetratiegraden voor verschillende gangbare categorieën in heel Europa wijst op verdere groeimogelijkheden voor een moderne industrietak, ook staan zowel politieke als economische vooruitzichten slechts kortetermijntrends toe die een onzekerheid voor na 2019 inhouden.”