Nieuwe Code 95-nascholing

De Europese Commissie presenteerde in februari een voorstel voor nieuwe richtlijnen voor de opleiding en nascholing (Code 95) van autobus- en vrachtautochauffeurs. In de beleving van de Europese Commissie zijn de huidige regels momenteel niet voldoende afgestemd op de behoefte van de bestuurders.

evo_code_95


Zuinig rijden

Zo moeten chauffeurs meer op de hoogte zijn van de nieuwste technologie, is er meer aandacht nodig voor zuinig rijden en moeten chauffeurs bewuster leren omgaan met gevaren in het verkeer. De nieuwe richtlijn moet er voor zorgen dat de nascholing minstens één verkeersveiligheidsthema omvat en dat dezelfde onderwerpen niet binnen één cyclus van vijf jaar worden herhaald.


Verzet

Dat laatste punt ligt gevoelig in Nederland. Onze nationale overheid wil juist wél dat het mogelijk blijft om dezelfde lesonderwerpen te volgen voor Code 95 binnen de cyclus van vijf jaar. Het kabinet reageert verder over het algemeen wel met tevredenheid op de voorgestelde wijzigingen. In Duitsland is vorig jaar de wetgeving al aangepast in voorbereiding op het voorstel. Het definitieve voorstel zal in 2018 gerealiseerd worden.

Bron: EVO, 21 april 2017