Verhurend Nederland kennissessie “Cybercrime en Privacywetgeving” succesvol verlopen

Donderdag 17 november jl waren vertegenwoordigers van verhuurbedrijven te gast bij Datacenter Alblasserdam voor de door Verhurend Nederland georganiseerde kennissessie “Cybercrime en Privacywetgeving”. Tijdens deze kennissessie werden de aanwezigen oa. voorgelicht over de uitbreiding van de Wet Bescherming Persoonsgegevens met de wet Meldplicht Datalekken. Het doel van deze meldplicht is om de negatieve gevolgen van een datalek voor de betrokkenen beperken. Elk bedrijf kan er zeker van zijn dat er gevoelige data verloren gaat. Dit kan bijvoorbeeld door hacking, het verlies van een USB-stick of een verkeerd verstuurde e-mail.

Bedrijven die een datalek niet melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens kunnen geconfronteerd worden met een boete van 10 procent van de omzet, met een maximum van 810.000 euro. Dave van Maasland – Directeur van ESET Nederland, benadrukt in zijn presentatie de essentiële punten waar bedrijven op moeten letten bij het inrichten van de beveiliging van soft- en hardware. Indien dit goed is ingeregeld wordt het hackers moeilijker gemaakt om middels virussen en malware bedrijfssystemen binnen te dringen en daar hun schade aan te richten. Ook is voorlichting en onderricht van medewerkers een heel belangrijk omdat hackers steeds professionelere phishing mails versturen waaraan steeds lastiger te zien is dat het een “foute” mail betreft.

Aansluitend aan de presentaties werden de deelnemers rondgeleid door het streng beveiligde datacenter. Datacenter Alblasserdam is een categorie 4 beveiligd datacenter. Dat wil zeggen dat zij maximale bescherming en beveiliging bieden bij het opslaan van data. Al bij de entree wordt dit goed duidelijk. Iedere bezoeker dient zich vooraf te legitimeren en heeft alleen toegang tot het pand onder begeleiding van een medewerker van het datacenter. Alle datazalen zijn gescheiden en slechts toegankelijk voor personen die hiervoor autorisatie hebben. Aansluitend aan de rondleiding kregen de deelnemers nog gelegenheid om te netwerken onder het genot van een hapje en drankje.